Financien

Graag willen wij u graag informeren over de orgelconcertserie, welke al geruime tijd wordt georganiseerd in de historische Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen.

De voor Kralingen zeer beeldbepalende en karakteristieke Hoflaankerk kent een rijke muzikale historie, welke in grote mate te danken is aan het bijzondere orgel dat zich in de kerk bevindt. Dit orgel, gebouwd door de bekende Utrechtse orgelbouwer Van Vulpen, stamt uit een tijd die in de literatuur wordt aangeduid als ‘neobarok’. De neobarok vierde in de orgelbouw haar hoogtijdagen in de jaren ’60; het orgel in de Hoflaankerk kan met haar bouwjaar 1966 dan ook als een neobarok orgel in optima forma bestempeld worden. In deze periode ontstond bij orgelbouwers het besef dat orgels, evenals hun voorgangers die in de barok gebouwd waren, helder en boventoonrijk moesten klinken. Dit stond in schril contrast tot de orgels die in de periode vóór de Tweede Wereldoorlog werden gemaakt. Deze orgels staan bekend om hun warme, soms wat doffe klank. Onder advies van de bekende Rotterdamse organist Piet van den Kerkhoff werd in 1966 het oude orgel in de Hoflaankerk vervangen door een nieuw Van Vulpen orgel, dat ook vandaag de dag door Nederlandse organisten van naam wordt geroemd als een van de beste en mooiste orgels van Nederland die in de neobarok zijn gemaakt.

Om het publiek in de gelegenheid te stellen dit orgel te kunnen horen, worden al geruime tijd door het jaar heen enkele orgelconcerten georganiseerd in de Hoflaankerk. Onder artistieke leiding van de organist-titulaire van de Hoflaankerk, Wouter van der Wilt, wordt er getracht om per jaar 5 concerten te organiseren, waarin het orgel in al haar facetten te beluisteren is. Hierbij valt te denken aan ‘orgel-anders’ concerten, waarin het orgel in een vernieuwende en ongebruikelijke setting te horen is, aan concerten waarin het orgel als begeleidingsinstrument wordt gebruikt, aan concerten waarin jonge orgeltalenten van het Rotterdams Conservatorium een podium krijgen, de traditionele orgelconcerten, waarin een bekende Nederlandse organist werken uit de rijke orgelliteratuur ten gehore brengt en tenslotte het traditionele kerstconcert, gespeeld door Wouter van der Wilt.

Om deze concerten te kunnen financieren is er geld nodig. In het kader van het cultureel ondernemen, waarin ondernemers de kans krijgen om een bijzonder cultureel project met historische waarde op financiële wijze te steunen en op deze manier bijdragen aan de instandhouding en promotie van een in dit geval zeer waardevol Rotterdams én Nederlands orgel, willen wij dan ook graag een beroep op u doen, en vragen of u bereid bent om de orgelconcertserie van de Hoflaankerk financieel te ondersteunen. Dit kan op tal van manieren. Zo bieden wij u de mogelijkheid om één van de concerten te sponsoren of een structureel bedrag over te maken dat door de serie heen kan worden gebruikt. Graag zouden wij de kans krijgen om u de mogelijkheden toe te lichten in een persoonlijk gesprek en aan te geven welke tegenprestaties wij u kunnen leveren.

Mede door de wegvallende subsidies in de culturele sector zijn we sterker dan ooit tevoren aangewezen op de bereidwilligheid van particuliere en zakelijke sponsoren om genoemde culturele activiteiten in de Hoflaankerk in stand te houden, en op die manier ook Kralingen te verrijken met concerten waarin muziek op niveau ten gehore wordt gebracht.

Wilt u nu al doneren, dat kan! Op rekening nr. NL73 ABNA 0480 4733 23
t.n.v.  Stichting Oosterkapel, o.v.v. Orgelcommissie Hoflaankerk.

Dank u wel!